Uit nieuw onderzoek blijkt dat tweedehands hybride voertuigen en elektrische auto's steeds populairder worden onder de Nederlandse consument. Dat vertaalt zich naar onder meer een grotere import van volledig elektrische modellen. Een overzicht van de occasionmarkt in 2018.

Volgens de laatste cijfers van de BOVAG telde het Nederlandse wagenpark aan het einde van vorig jaar ruim 8,7 personenwagens, een toename van 2,2 procent vergeleken met een jaar eerder.

De verkoop van tweedehands auto's steeg met 0,7 procent naar een recordniveau van 1,99 miljoen stuks. 37 procent van dit aantal werd door particulieren onderling verhandeld. De rest werd bij garagebedrijven of dealers gekocht.

Uit vorige week gepubliceerd onderzoek van PanelWizard in opdracht van Marktplaats blijkt dat voor 31,8 procent van de deelnemers een lager verbruik van doorslaggevend belang is bij het wisselen van auto.

Handvol merken populair

Dat heeft volgens de onderzoekers onder andere tot gevolg dat 20 procent van de ondervraagden uitkijkt naar een hybride voertuig of een volledig elektrische auto. Daarnaast is de toegankelijkheid van milieuzones onder vijftigplussers een belangrijke beweegreden bij de aankoop van een andere auto.

Op Marktplaats is de kans het grootst dat je bij Toyota, Lexus, Volvo, Honda of Volkswagen uitkomt voor een geëlektrificeerde auto. AutoScout24 publiceerde afgelopen september een onderzoek naar de populairste gebruikte elektrische auto's op zijn site. De lijst met volledig en deels geëlektrificeerde auto's werd daar aangevoerd door de Opel Ampera, Renault Zoe en Nissan Leaf.

'De vraag naar elektrische occasions zal toenemen'

Rachel Gómez Y Maseland, country manager van AutoScout24 in Nederland, ziet elektrisch rijden financieel aantrekkelijker en daarmee ook populairder worden.

"We zien dat er steeds meer betaalbare tweedehandsmodellen op de markt komen. Met de voorgestelde subsidies en belastingvoordelen voorspellen wij enerzijds dat de vraag naar elektrische occasions de komende jaren enorm zal toenemen. Anderzijds denken wij dat de voorgenomen maatregel die export van tweedehands elektrische auto's moet tegengaan ervoor zal zorgen dat vraag en aanbod in evenwicht blijven."

De BOVAG zag het afgelopen jaar in ieder geval een toename van het aantal geïmporteerde tweedehands elektrische auto's van 699 stuks in 2017 naar 1.194. Door garagebedrijven werden vorig jaar 2.750 gebruikte elektrische auto's verkocht. In 2017 lag dat aantal nog op 1.488 stuks.

Inmiddels zo'n 45.000 elektrische auto's op de weg

Als gevolg daarvan neemt de vraag naar training voor monteurs sterk toe, merkt ook Michiel Frijters van Bosch Car Service. "Twee jaar geleden zijn we begonnen met een speciale training voor monteurs, gericht op elektrische voertuigen. Die training is nu echt enorm populair. Dus ook bij de universele garages merk je dat de elektrische auto terrein wint."

Volgens de BOVAG rijden er inmiddels ongeveer 45.000 volledig elektrische auto's in Nederland rond. Dat is weliswaar een indrukwekkend aantal, maar niet op het totale wagenpark. Dan blijkt dat het aandeel van elektrische auto's nog altijd maar op 0,5 procent staat.

Kijk ook op AutoWeek.nl