'Miniauto' Obvio gaat concurrentiestrijd aan met Smart

AMSTERDAM - De Braziliaanse autofabrikant Obvio is van plan naar Europa en Amerika te komen. Want ze bouwen een auto in de klasse van de Smart en zien kansen om in dat nichesegment een graantje mee te pikken van de verkooptaart.

De kleine Obvio 828/2 heeft een wielbasis van 1,75 meter en is maar 2,65 meter lang en 1,65 meter breed en kan zijdelings worden geparkeerd.


Het gewicht van de Obvio bedraagt slechts 600 kg

Hoewel wij de kleine Braziliaan zouden onderbrengen in het minisegment van de Smart, zegt Obvio dat de 828/2 een nieuwe segment vormt omdat hij niet alleen drie zitplaatsen heeft, maar ook nog heel snel is.

Krachtbron

Dat laatste wordt 'veroorzaakt' door de 1,6-litermotor met de naam Tritec. Die krachtbron is ontstaan uit een Braziliaanse samenwerking tussen BMW en DaimlerChrysler. Van de motor zijn twee varianten. Obvio meldt in zijn technische gegevens dat de ene basisversie een vermogen levert van 85 kW/116 pk en de andere 149 kW/ 203 pk.

Lichtgewicht

Door toepassing van een turbo wordt dat vermogen opgeschroefd tot respectievelijk 170 pk en 250 pk. Niet niks natuurlijk, zeker als je je bedenkt dat het gewicht van de Obvio slechts 600 kilogram bedraagt. Vanwege dat lage gewicht is stuurbekrachtiging niet nodig. De motor is gekoppeld aan een ZF CVT-transmissie, die bovendien door de bestuurder zelf kan worden bediend met peddels aan het stuur.

Technologie

De auto bestaat uit een monocoque dat is opgebouwd uit zogenaamde Niess Eliptical Survive Rings, een technologie uit de luchtvaart. Het is een cel van elliptische ringen en composietmateriaal. De binnen- en buitenpanelen van de carrosserie zijn van BAS/PMMA een speciaal, krasbestendig plastic van Senoplast Austrio/MMS Plastico Brasil.

Het autootje wordt uitgerust met airco, drie aparte lichtgewicht stoelen, elektrische raambediening en centrale deurvergrendeling. Als optie zullen met leer beklede stoelen leverbaar worden.

Indicatie

Obvio denkt in het najaar van 2006 de typekeuringen rond te hebben voor de marktintroductie in zowel Europa als Amerika. Een indicatie voor een prijs is alleen in dollar gegeven: 14.000 dollar. Later zal de Braziliaanse fabrikant met een tweede model uitkomen dat wat volwassenere maten heeft: 3,20/1,80/1,50 meter en een gewicht van 750 kilogram in de schaal legt. Ook voor dit grotere model wordt alleen een prijs genoemd van 28.000 dollar.

Tip de redactie