Een 'no deal'-Brexit zou het Amerikaanse autoconcern Ford in 2019 alleen al circa 800 miljoen dollar (zo'n 705 miljoen euro) kosten, meldt Sky News donderdag op basis van bronnen.

De kosten zijn geraamd op basis van handel met de regels van de wereldhandelsorganisatie (WTO) en een goedkope Britse pond.

Als er geen akkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk wordt bereikt, dan valt alle handel tussen het VK en de EU per 29 maart 2019 onder de regels van de WTO.

Ongeveer een kwart van het personeel van Ford in Europa, ongeveer dertienduizend van de 54.000 medewerkers, werkt in het Verenigd Koninkrijk.

Het is niet de eerste waarschuwing van een groot bedrijf over de hoge kosten van een 'no deal'-Brexit. Donderdag waarschuwde de topman van vliegtuigbouwer Airbus voor de kosten van een dergelijk Brits uittreden uit de Europese Unie.

Topman Tom Enders noemde het een schande dat bedrijven meer dan twee jaar na het Brexit-referendum nog steeds geen fatsoenlijke toekomstplannen kunnen maken vanwege alle onzekerheid.