Bij Renault Nederland hebben zich op dinsdagochtend vanwege het winterweer een groot aantal klanten met startproblemen gemeld. Honderden Renault-bestuurders konden niet de weg op.

"Het winterweer zorgde samen met een uniek hoge luchtvochtigheid voor problemen bij onze dieselmotor. Watercondens verzamelde zich op één plek bij de intercooler, waardoor de motoren niet meer aan wilden", laat Renault Nederland aan AutoWeek weten.

Het ging volgens de importeur niet om een specifiek model of één type motor. "Het gaat om dieselmotoren die we voor bijvoorbeeld de Clio, Mégane, Scénic, Talisman en Espace leveren."

De getroffen auto's moeten terug naar de garage om de condens uit het systeem te krijgen. Het belooft een omvangrijke klus te worden gezien het grote aantal auto's dat naar de garage gebracht moet worden.

'Geen grote terugroepactie gepland'

In de garage moet het vocht worden afgetapt en een zekering worden vervangen. De problemen zouden volgens de importeur daarmee verholpen moeten zijn.

"De interventie vindt nu enkel plaats bij auto's waarbij de problemen aan het licht zijn gekomen. Een algehele actie staat vooralsnog niet op het programma, maar we gaan uiteraard aan de slag om dit probleem in de toekomst te voorkomen."  

Het lijkt om een ongebruikelijke samenloop van omstandigheden te gaan, want na de grote piek van dinsdagochtend zwakte het aantal meldingen af. "In de avond was het verder rustig en ook vanochtend (woensdag, red.) bleef een grote stroom aan problemen uit."

Kijk ook op AutoWeek.nl