De onlangs gearresteerde topman van Nissan, Carlos Ghosn, heeft 48 miljoen dollar (42,1 miljoen euro) betaald aan twee zakenpartners uit het Midden-Oosten, schrijft het Japanse zakenblad Nikkei Asian Review donderdag.

Ghosn zou 32 miljoen dollar en 16 miljoen dollar hebben betaald aan Nissan-dealers in Oman en Libanon. Dat zou de Fransman gedaan hebben uit de zogenoemde 'CEO-reserve', een speciaal voor de topman gereserveerd fonds binnen Nissan.

De betalingen staan volgens het blad centraal in de beschuldigen van het schenden van vertrouwen tegen de voormalige topman. Naast die aantijgingen zou Ghosn ook jarenlang inkomsten verborgen hebben gehouden voor de belastingdienst.

Het schenden van vertrouwen is de belangrijkste aanklacht tegen Ghosn. Hij zou 17,2 miljoen dollar aan privéverliezen hebben geboekt als verliezen van Nissan. Vanwege die beschuldiging blijft de directeur vastzitten.

In december werd al bekend dat Ghosn hetzelfde fonds gebruikt had om een Saoedische zakenman, die hem met de privéverliezen moest helpen, te betalen. De oud-Nissan-topman werd toen voor de derde keer gearresteerd.