MÜNCHEN - De Dacia Logan van Renault is bij een test van de Duitse zusterorganisatie van de ANWB, de ADAC, over de kop geslagen. De zogenoemde elandtest bestaat uit een extreme uitwijkmanoeuvre bij 65 kilometer per uur. De goedkope Dacia Logan wordt in Roemenië gemaakt en komt nog dit jaar ook in Nederland op de markt.

De Dacia is niet de eerste auto die faalt in de test. Acht jaar geleden kiepte de Baby Benz, een Mercedes uit de A-klasse, om. Het Duitse bedrijf kreeg toen honderden annuleringen van bestellingen binnen en schortte de levering van de auto maanden op om een oplossing te vinden voor het probleem. Ook de Smart moest worden aangepast, voordat hij de test met goed gevolg aflegde.

Minst veilig

De Dacia blinkt ook op andere punten niet uit in veiligheid, aldus de ADAC. Vijf auto's werden onderworpen aan een botstest. De Dacia was de minst veilige wagen van de vijf.

De ADAC raadt autokopers aan goed na te denken als ze de Dacia, die afhankelijk van het land 5000 tot 8000 euro kost, willen aanschaffen. "Ze zouden in ieder geval moeten overwegen of ze niet beter voor hetzelfde geld kunnen kiezen voor een tweedehands auto die meer veiligheid biedt."

Minder winst

De Franse fabrikant Renault maakte woensdag bekend in het eerste halfjaar minder winst te hebben gemaakt dan in dezelfde periode vorig jaar. Het operationele resultaat bedroeg 943 miljoen euro, een daling van 15 procent. De omzet steeg wel, van 20,55 naar 21,32 miljard euro.