Veilinghuis RM Sotheby's gaat gedurende de eerste vier maanden van volgend jaar 140 bijzondere auto's veilen. De voertuigen, veelal uit de jaren tachtig en negentig, zijn allemaal afkomstig van dezelfde eigenaar.

Volgens het veilinghuis heeft de eigenaar al zijn droomauto's van de afgelopen vier decennia verzameld. Deze gaan nu om nog onbekende reden in de verkoop.

De collectie omvat onder meer 34 modellen van Mercedes-Benz, 27 BMW's en 12 auto's van Rolls-Royce. Daarnaast gaan er een aantal bekende Japanse sportwagens onder de hamer, zoals de Acura NSX, de Toyota Supra en de Nissan 300 ZX.

Het klapstuk van de veiling wordt volgens RM Sotheby's een Ferrari Superamerica uit 2006. Het is een van de slechts 43 geproduceerde exemplaren met een handgeschakelde versnellingsbak. Het veilinghuis zet in op minimaal 575.000 euro.

Drie veilingrondes gepland

Het eerste deel van de collectie zal in februari in Parijs worden geveild. Hier zal ook de Ferrari te zien zijn, net als een BMW Alpina B7 Turbo S uit 1982.

In maart zijn er twee veilingen in de Amerikaanse staat Florida. Hier gaan niet alleen de Japanse voertuigen onder de hamer, maar ook een aantal exemplaren van Aston Martin, Bentley en Jaguar.

De laatste veilingronde staat voor april gepland. Dan wordt in Essen een groot aantal BMW Alpina- en M-modellen afgehamerd. Ook de AMG-modellen van Mercedes en een tweetal bijzondere Porsches komen aan bod.