De eerste exemplaren van Tesla Model 3 worden in februari in Nederland geleverd. Die maand krijgen ook mensen met een reservering elders in Europa hun nieuwe voertuig. De langverwachte auto is vanaf woensdag te configureren.

De volgorde van de leveringen hangt af van de reserveringsdatum, bezorglocatie en configuratieopties. Tesla doet geen uitspraken over de aantallen die in Nederland gereserveerd en aanbetaald zijn. Wereldwijd zijn er sinds maart 2016 zo'n 450.000 reserveringen geplaatst.

In het begin zijn alleen de langeafstands- en Performance-versies van de Tesla Model 3 te bestellen. De zogeheten Long Range-uitvoering met een 74 kWh-accu en vierwielaandrijving heeft een prijs van 58.800 euro, de Performance-versie kost 69.700 euro.

De Model 3 Long Range AWD heeft op basis van de Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure een bereik van 544 kilometer. De Performance-uitvoering, die in 3,5 seconden naar 100 kilometer per uur sprint, komt 530 kilometer ver op een acculading.

Minder kostbare versies laten op zich wachten

De Model 3 wordt standaard geleverd met Autopilot-hardware, maar je moet de 5.300 euro kostende Enhanced Autopilot-optie aanvinken om de mogelijkheden te kunnen gebruiken.

Alle Model 3-kopers hebben tegen betaling toegang tot het wereldwijde Supercharger-netwerk van Tesla, maar de auto is ook geschikt voor andere snelladers. Ook krijgt de Model 3 de zogenoemde over-the-airupdates die bekend zijn van de Model S en Model X.

Mensen die in plaats van een Performance- of Long Range-versie juist een goedkopere uitvoering willen, zullen nog even geduld moeten hebben. Tesla laat weten dat mensen hun reservering altijd kunnen afzeggen. De aanbetaalde 1.000 euro krijgen ze dan terug.

De Tesla Model 3 is de komende tijd op verschillende locaties verspreid over het hele land te zien. 

Kijk voor meer informatie op AutoWeek.nl