Mazda heeft de nieuwe 3 gelanceerd. Het model, waarmee het Japanse merk concurreert met auto's als de Volkswagen Golf, krijgt onderhuids interessante nieuwe motortechniek mee.

De nieuwe Mazda 3 wordt op termijn namelijk leverbaar met een zogeheten SkyActiv-X-motor. Dat is een benzinekrachtbron die onder de meeste omstandigheden kan functioneren als een zelfontbrander. De motor draait dus zonder tussenkomst van bougies, die voor onder meer de koude start en vollastsituaties wel aanwezig zijn.

SkyActiv-X moet op die manier de voordelen van een dieselmotor - namelijk meer trekkracht, een laag verbruik en een dito CO2-uitstoot - combineren met het hoge vermogen en de lage uitstoot van roet en stikstofoxiden van een benzinekrachtbron.

Bij aanvang van de marktintroductie zijn echter alleen een conventionele 2,0-literbenzinemotor en een 1,8-literdieselmotor leverbaar.

De auto meet 4,46 meter in lengte en krijgt een 2,73 meter lange wielbasis voor meer interieurruimte. De sedan is 20 centimeter langer dan de hatchback en krijgt volgens Mazda een geheel eigen karakter.

De nieuwe Mazda 3 komt in maart 2019 naar Nederland.

Kijk voor meer foto's op AutoWeek.nl