Het bestuur van autoproducent Mitsubishi Motors heeft maandag besloten de gearresteerde voorzitter Carlos Ghosn te ontslaan. De Japanse topman Osamu Masuko van Mitsubishi Motors zal Ghosn tijdelijk vervangen.

Reden voor de arrestatie en het ontslag van Ghosn is dat hij verdacht wordt van belastingfraude in Japan. Naast gesjoemel met financiële gegevens wordt de Fransman ook verdacht van misbruik van bedrijfsbezittingen.

Naast zijn ontslag bij Mitsubishi, werd hij donderdag ook ontslagen bij alliantiepartner Nissan. Wel is hij nog topman van de auto-alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi en voorzitter bij Renault. 

De Franse autoproducent besloot dinsdag nog geen afscheid te nemen van de Franse voorzitter. Wel werd operationeel directeur Thierry Bolloré tijdelijk tot vicetopman benoemd om de taken van Ghosn bij het Franse autoconcern waar te nemen.

Deze week overleg over toekomst alliantie

Er gaan inmiddels geruchten dat Nissan de samenwerking met Renault wil herzien. De Japanners zouden graag zien dat hun alliantie meer op basis van gelijkheid zou worden voortgezet.

In Amsterdam vindt daarom naar verluidt later deze week een ontmoeting plaats van topbestuurders van de drie autobouwers. Ghosn heeft alle beschuldigingen aan zijn adres weersproken.

Wil jij elke zaterdag het beste van de economie- en techredactie in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze Zaken van Morgen-nieuwsbrief!