Renault neemt nog geen definitief afscheid van de gearresteerde topman Carlos Ghosn. Wel is operationeel directeur Thierry Bolloré tot tijdelijk vicetopman benoemd om de taken van Ghosn bij het Franse autoconcern waar te nemen.

Eerder werd door ingewijden nog gemeld dat Ghosn vervangen zou worden door Bolloré. Renault hield dinsdagavond een bestuursvergadering. Bolloré krijgt nu tijdelijk dezelfde bevoegdheden als Ghosn.

Ghosn werd maandag in Japan opgepakt op verdenking van belastingfraude. Hij is ook de voorzitter van Nissan en topman van de auto-alliantie Renault-Nissan-Mitsubishi.

De vermeende fraude door Ghosn kwam volgens Nissan aan het licht na een maandenlang intern onderzoek, dat was gestart op basis van een melding van een klokkenluider. Naast gesjoemel met financiële gegevens wordt Ghosn ook verdacht van misbruik van bedrijfsbezittingen.

Renault liet weten graag alle beschikbare informatie over de zaak van Nissan te krijgen. Het bestuur kon geen commentaar geven op de bewijzen tegen de 64-jarige Ghosn die er tot dusver zouden zijn. Volgens het bedrijf blijft de prioriteit nu liggen bij het samenwerkingsverband met Nissan en Mitsubishi.

'Zoek snel een vervanger'

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire verklaarde eerder op de dag nog dat Ghosn vanwege de belastingfraude niet langer de topman van Renault kan zijn en drong er bij het bedrijf op aan snel een vervanger te benoemen.

Financial Times schreef dinsdag dat Ghosn voor zijn arrestatie aan een fusie tussen Renault en Nissan werkte. Het bestuur van Nissan was tegen dit plan en zocht naar manieren om het te stoppen, aldus de zakenkrant.

Renault bezit 43 procent van Nissan en de Japanners hebben op hun beurt 15 procent van het Franse concern in handen. Nissan heeft al gezegd Ghosn te willen ontslaan.