De Franse autofabrikant Renault staat op het punt om topman Carlos Ghosn op tijdelijke basis te vervangen door operationeel directeur Thierry Bolloré, zo melden ingewijden. Ghosn werd maandag in Japan opgepakt op verdenking van belastingfraude.

Naar verluidt wordt de benoeming van Bolloré dinsdagavond op een bestuursbijeenkomst officieel gemaakt. Hij zou de steun hebben van de Franse overheid die een belang van 15 procent in Renault bezit. Naar verwachting zal bestuurslid Philippe Lagayette dan worden benoemd tot voorzitter van het bedrijf.

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire verklaarde eerder op de dag nog dat Ghosn vanwege de belastingfraude niet langer de topman van Renault kan zijn en drong bij het bedrijf aan snel een vervanger te benoemen.

Ghosn is naast topman van Renault ook de baas van de alliantie met de Japanse autobouwers Nissan en Mitsubishi. Niet alleen de CEO werd maandag opgepakt, maar ook bestuurslid Greg Kelly werd op verdenking van fraude aangehouden door de Japanse autoriteiten.

Ook hebben Ghosn en Kelly andere overtredingen begaan. Zo maakten ze bijvoorbeeld persoonlijk gebruik van bedrijfsbezittingen, meldde het autobedrijf in een persbericht.

'Ghosn wilde Nissan en Renault fuseren'

Voor zijn arrest was Ghosn bezig met een fusie tussen Nissan en Renault. Dat meldt zakenkrant Financial Times (FT) dinsdag. Volgens FT zag het bestuur van de Japanse autofabrikant echter niets in de plannen van Ghosn en was op zoek naar manieren om dwars te liggen.

De Amerikaanse zakenkrant schrijft dat de bestuursleden in de aankomende maanden een bod verwachtten op Renault. De twee autofabrikanten begonnen een kleine twintig jaar geleden een samenwerkingsverband, na financiële problemen bij Nissan.

Wil jij elke zaterdag het beste van de economie- en techredactie in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze Zaken van Morgen-nieuwsbrief!