Daimler en Volkswagen hebben in overleg met de Duitse minister van Transport laten weten bereid te zijn tot 3.000 euro per dieselauto te betalen voor aanpassingen.  

Eerder hadden de fabrikanten aangeboden 2.400 euro te betalen voor het schoner maken van oudere dieselauto's, zo meldt het Duitse persbureau DPA.

BMW wil niet deelnemen aan de plannen van minister Andreas Scheuer. Het merk is niet overtuigd van de effectiviteit van de voorgestelde aanpassingen.

Volgens BMW kunnen de industrie en de politiek zich beter richten op het stimuleren van de verkoop van nieuwe, schonere auto's door middel van inruilpremies en extra laadpalen voor elektrische voertuigen en plug-inhybride auto's.

Scheuer hoop ook buitenlandse fabrikanten te kunnen overtuigen met plannen voor aanpassingen aan oudere dieselauto's te komen.

Het bereikte compromis tussen de autofabrikanten en de minister is niet zonder kritiek vanuit de politiek. Anton Hofreiter, fractievoorzitter van De Groenen, verwijt de merken dat ze mensen nieuwe auto's willen opdringen.

Daarnaast beklaagt hij zich over het feit dat de genoemde aanpassingen aan oudere dieselauto's nog zeker een jaar op zich zullen laten wachten.

Kijk ook op AutoWeek.nl