De Japanse autoreus Toyota roept in Nederland 60.000 auto's terug vanwege problemen met de airbag. Het gaat om voertuigen die tussen de elf en achttien jaar oud zijn, zegt een woordvoerder van het concern. 

Ruim twaalfduizend auto's moeten terug vanwege mogelijke problemen met de ontsteker van airbags van leverancier Takata. Bij bijna 48.000 andere auto's gaat het om mogelijke problemen met de airbagcomputer. 

De terugroepactie is onderdeel van een bredere actie. Wereldwijd moeten twee miljoen auto's terug naar de garage vanwege drie verschillende terugroepacties. 

De omvangrijkste ingreep heeft betrekking op bijna 1,1 miljoen auto's. Hier is sprake van een defect in het controlesysteem van de airbag.

Problemen met Takata-airbags

Daarnaast roept Toyota in Japan zelf nog bijna 300.000 wagens terug, omdat de zogeheten inflator van de airbag onder bepaalde omstandigheden kapot kan gaan. Verder is er nog een terugroepactie van 600.000 auto's vanwege problemen met Takata-airbags.

Door problemen bij airbagleverancier Takata moesten er een paar jaar geleden nog vele miljoenen wagens van verschillende merken terug naar de garage.

Defecten aan het airbagopblaassysteem waarbij onder meer metaaldeeltjes door de auto konden worden gelanceerd, werden toen ook gelinkt aan diverse dodelijke ongelukken.