Duizenden mensen leveren hun rijbewijs niet in nadat het ongeldig is verklaard. Sinds 2016 gaat het volgens het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) om meer dan vijfduizend personen.

De NOS meldt vrijdag op basis van CBR-cijfers dat de betreffende bestuurders hun rijbewijs hebben verloren omdat ze onder invloed achter het stuur zaten of niet meer geschikt zijn om te rijden.

Nadat een rijbewijs ongeldig is verklaard, stuurt het CBR twee brieven naar de bestuurder. Doordat de organisatie niet de bevoegdheid heeft om het document op te eisen, reageren duizenden mensen niet op het verzoek. Sinds 2016 hebben meer dan elfduizend mensen hun rijbewijs wel opgestuurd.

Hoewel deze mensen hun rijbewijs niet inleveren, betekent het niet dat ze allemaal nog autorijden, benadrukt het CBR. Jaarlijks worden er volgens de NOS bijna drieduizend mensen met een ongeldig rijbewijs staande gehouden door de politie.

Op het niet inleveren van een ongeldig rijbewijs staat een boete van 230 euro. Wie toch met het rijbewijs gaat rijden, krijgt een boete tot 8.300 euro. Ook is een celstraf tot drie maanden mogelijk.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!