TomTom heeft een overeenkomst getekend met het Duitse BMW voor de levering van verkeers- en navigatiediensten aan de auto's van het bedrijf. Verder heeft TomTom het contract met het Franse autoconcern PSA, moeder van onder meer Peugeot, Citroën en Opel, verlengd tot 2025.

De deals werden getekend op de autoshow van Parijs die dinsdag is begonnen. Er werden geen financiële details gemeld. TomTom gaat voor BMW diensten leveren aan alle merken, dus ook Rolls-Royce en Mini.

In april 2018 werd begonnen met een uitgebreid testprogramma dat nu dus een daadwerkelijke overeenkomst heeft opgeleverd. Het gaat om live updates over aankomend verkeer en vertragingen om autobestuurders continu te informeren en de reistijd te verkorten.

Het oorspronkelijke contract tussen TomTom en PSA zou in 2020 aflopen. Daarbij wordt onder meer navigatieapparatuur geleverd aan de Fransen.

Op de Amsterdamse beurs ging het aandeel TomTom flink omhoog na het nieuws. Dinsdag sloot het aandeel 3,61 procent hoger. Recent stond de koers van TomTom nog flink onder druk door zorgen over stappen van Google op de automarkt.

Tumultueuze weken bij TomTom

De deal komt als geroepen voor de kaartenmaker, die de laatste weken flink wat klappen heeft gehad. Op 18 en 19 september verloor TomTom ruim een kwart van zijn beurswaarde toen bekend werd dat meerdere autofabrikanten met Google gingen samenwerken. 

Het Amerikaanse techbedrijf kondigde aan vanaf 2021 software te leveren aan Renault, Nissan en Mitsubishi voor een infotainmentsysteem. Het systeem zal het onder meer mogelijk maken om apps als Google Maps en de Google Play Store in de auto te gebruiken, waardoor de diensten van TomTom niet meer nodig zijn. Renault en Nissan zijn belangrijke klanten van de navigatiedienstverlener.

Beleggers reageerden wel positief toen bekend werd dat TomTom onderzoek deed naar de verkoop van de Telematics-tak van het bedrijf. Telematics is met een omzet van ruim 162 miljoen euro de kleinste divisie van het bedrijf.