De verkoop van nieuwe auto's in Nederland is in september sterk gedaald. Volgens cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en RDC verkochten autodealers vorige maand 29.527 nieuwe personenauto's, bijna 17 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. 

Die daling houdt volgens de organisaties verband met een nieuwe verplichte emissietest (WLTP). Auto's die niet volgens die nieuwe methode zijn gecontroleerd, mogen sinds 1 september niet meer worden verkocht.

In augustus was er nog sprake van een stijging van de verkopen met ruim 42 procent. Mogelijk wilden veel Nederlanders nog gauw een auto aanschaffen onder het oude regime.

Over de eerste negen maanden verkochten autodealers 359.581 wagens, 11 procent meer dan het jaar ervoor. Voor heel 2018 gaan de brancheorganisaties uit van een stijging van 3 procent tot 430.000 nieuwe auto's.

Opel de nieuwe lijstaanvoerder 

Opel zette in september de meeste exemplaren op kenteken (3.106 stuks). BMW en Peugeot volgen met respectievelijk 2.091 en 2.012 nieuwe personenauto's. Kia, Toyota en Tesla maken de top vijf compleet.

De klassering van de Amerikaanse bouwer van elektrische auto's was te danken aan de tweede plaats van de Model S in de top vijf van bestverkochte modellen. Van die auto gingen in september 1.052 exemplaren op kenteken. De Opel Karl voerde met 1.283 stuks vorige maand de lijst aan.

De plekken drie, vier en vijf werden ingenomen door respectievelijk de Kia Picanto, Peugeot 108 en de Ford Fiesta.