Elon Musk en Tesla hebben zaterdag een schikking getroffen met de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Als onderdeel van de schikking moet de ondernemer binnen 45 dagen aftreden als voorzitter van de producent van elektrische auto's en mag hij die functie drie jaar lang niet vervullen.

Daarnaast moeten Musk en Tesla ieder een boete van 20 miljoen dollar betalen, zo'n 17,2 miljoen euro.

Tesla heeft verder met de SEC afgesproken dat het bedrijf maatregelen neemt om meer controle uit te oefenen op toekomstige uitlatingen van de 47-jarige Musk, die topman blijft bij het bedrijf.

Musks rol van voorzitter zal worden overgenomen door een onafhankelijke bestuurder. Ook zal Tesla twee nieuwe directeuren in het bestuur benoemen.

Tesla en Musk aangeklaagd vanwege fraude

De SEC had Tesla en Musk aangeklaagd wegens fraude, nadat Musk via Twitter liet weten dat hij het bedrijf bij een prijs van 420 dollar per aandeel van de beurs wilde halen.

De tweets zorgden ervoor dat de aandelen van Tesla meer waard werden, al waren er direct vragen over de wijze waarop het nieuws werd gedeeld en over de geringe onderbouwing. Toen er een toelichting kwam bleek die te rammelen, waarop de waarde van de aandelen flink daalde.

Het geld van de boetes zal ten goede komen aan investeerders die schade hebben geleden.

Volgens SEC zijn de maatregelen bedoeld om het bestuur en toezicht bij Tesla te versterken en om investeerders te beschermen. De Amerikaanse rechter moet de schikking goedkeuren.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!