Automaker BMW voorziet een lichte daling van de winst voor belasting als gevolg van prijsdruk en handelsspanningen. Eerder ging het Duitse bedrijf uit van een cijfer dat ongeveer gelijk zou zijn aan dat van vorig jaar.

"De voortdurende internationale handelsconflicten verergeren de marktsituatie en voeden de onzekerheid", laat BMW in een verklaring weten. "Deze omstandigheden beïnvloeden de vraag meer dan verwacht en zetten de prijzen in verschillende markten onder druk."

De prijsdruk in de autobranche heeft mede te maken met de strenge emissievoorwaarden waaraan producenten moeten voldoen na het dieselschandaal bij Volkswagen. Concurrenten van BMW, bijvoorbeeld Daimler, hebben hun winstverwachtingen ook neerwaarts bijgesteld.

BMW ligt naar eigen zeggen voor op onder meer Volkswagen en Daimler bij het voldoen aan de nieuwe eisen. Wel heeft dit, behalve tot een neerwaartse prijsspiraal, geleid tot productieonderbrekingen.

BMW, waaronder ook Mini en Rolls-Royce vallen, verwacht verder dat de winstmarge daalt. Die voorzag het bedrijf eerder op tussen de 8 en 10 procent, nu gaat BMW uit van 7 procent.