Een brancheorganisatie verwacht dat de autoverkoop in Turkije in 2019 op ongeveer 400.000 exemplaren zal uitkomen, ruim de helft minder dan de 900.000 nieuwe auto's die in 2017 op kenteken gingen.

Dat tekent de Turkse krant Dunya op uit de mond van Haydar Yenigun, het hoofd van de Vereniging van de Turkse automobielindustrie (OSD).

Volgens Yenigun vormt de lagere verkoop een probleem voor het investeringsklimaat, aangezien veel bedrijven naar Turkije zijn getrokken in de verwachting dat de autoverkoop naar één miljoen exemplaren op jaarbasis zou groeien.

Zo is het Zuid-Koreaanse Hyundai in onderhandeling met zijn Turkse partners over nieuwe investeringen om de productiecapaciteit in het land op te voeren.

De autoverkoop in Turkije heeft te lijden onder de waardedaling van de lira en de verwachte economische neergang. Vorige week maakte de Turkse minister van Financiën Berat Albayrak bekend dat de economische groei voor volgend jaar van 5,5 procent naar 2,3 procent is bijgesteld. Daarnaast gaat de regering uit van hogere inflatie en werkeloosheid.