Oud-Volkswagen-topman Martin Winterkorn heeft volgens een Duitse rechter te laat actie ondernomen tegen het sjoemelen met uitstoot-testen van dieselwagens.

Rechter Christian Jäde deed deze uitspraak in Braunschweig tijdens de tweede dag van de behandeling van een zaak waarin aandeelhouders miljarden euro's schadevergoeding eisen van de automaker.

VW gaf aan dat er geen openheid van zaken was gegeven omdat een eventuele boete de beurskoers toch niet zou veranderen. Dit verweer werd door Jäde naar de prullenbak verwezen. 

De automaker baseerde zich op een memo van zijn advocaten, maar die las Jäde anders. Volgens de rechter zeiden de advocaten juist dat er geen lage boete te verwachten was. Zeker omdat VW het gesjoemel ruim een jaar verborgen had gehouden voor de autoriteiten in de Verenigde Staten.

Acties van VW van vóór juli 2012 waarschijnlijk verjaard

Maandag, op de eerste dag van de zaak, was er wat goed nieuws voor VW: acties van de automaker van vóór juli 2012 zijn waarschijnlijk verjaard. Overigens wacht VW nog een tweede claimzaak.

De Duitse consumentenorganisatie vzbv en autovereniging ADAC willen compensatie voor de eigenaren van VW-diesels. De zaak zou twee miljoen eigenaren betreffen.

Winterkorn werd afgelopen mei aangeklaagd door de Amerikaanse justitie vanwege zijn rol in het dieselschandaal. Hij wordt beschuldigd van samenzwering en het overtreden van milieuregels.