BMW Korea overweegt een tijdelijke verkoopstop van brandgevaarlijke modellen in Zuid-Korea. Er zijn dit jaar al zo'n veertig voertuigen van het Duitse merk in brand gevlogen. 

De mogelijkheid van een verkoopstop werd eerder op dinsdag tijdens een hoorzitting in het parlement aangekondigd door BMW Korea voorzitter Kim Hyo-joon. 

Er loopt inmiddels een nationaal onderzoek naar de oorzaken van de autobranden. Kim zegde tijdens de hoorzitting toe de mogelijkheid van een verkoopstop tot aan de afronding van het onderzoek te zullen bestuderen. 

De verkoopstop zou gelden voor alle bij een eerdere terugroepactie van BMW inbegrepen modellen, de 520d in het bijzonder. De helft van alle in brand gevlogen exemplaren dit jaar was van het type 520d, aldus het ministerie van Transport. 

Aanbevelingen van onderzoekscommissie verwacht

Volgens onderminister van Transport Kim Jeong-yeol zal het lopende onderzoek tegen het einde van dit jaar afgerond zijn.

Naast meer informatie over de oorzaken van de branden met BMW's, zullen de onderzoekers ook aanbevelingen doen voor het verbeteren van de informatievoorziening rondom terugroepacties van autofabrikanten. Tevens zal worden bekeken of er een systeem voor schadevergoedingen kan worden opgezet. 

Ook in Nederland en de rest van Europa moeten modellen van BMW terug naar de werkplaats. In ons land heeft de terugroepactie betrekking tot 6.764 auto's.

Volgens de Nederlandse importeur heeft onderzoek van BMW aangetoond dat een storing in de uitlaatgasrecirculatiemodule "mogelijk kan leiden tot brand in een bepaald aantal dieselauto's op de Europese markt".