De Zwitserse federale wegbeheerder zet een streep door nieuwe registraties van een vijftal dieselauto's. Het besluit treft de Audi A6, Audi A7, Porsche Cayenne, Porsche Macan en de Mercedes-Benz Vito.

Het Bundesamt für Strassen (ASTRA), de federale wegbeheerder, schrijft in een verklaring dat het met ingang van 17 augustus geen exemplaren van de vijf dieselauto's meer op kenteken zet.

Het gaat om modellen die volgens de Zwitserse autoriteiten voorzien waren van software die de daadwerkelijke emissiewaarden maskeerden.

Het verbod geldt voor de 3.0 TDI-versies van de vorige Audi A6 en A7. De inmiddels niet meer leverbare Macan S Diesel, voorzien van dezelfde 258 pk sterke 3,0-liter-V6-dieselmotor, wordt eveneens niet meer op kenteken gezet.

De vorige generatie van de Porsche Cayenne S Diesel, aangedreven door een 385 pk sterke 4,2-literdiesel-V8, wordt ook getroffen. Tot slot mogen de Mercedes-Benz Vito 109 CDI en 111 CDI, beide aangedreven door een 1,6-literdieselmotor van Renault, niet meer in Zwitserland geregistreerd worden. Dit geldt ook voor geïmporteerde exemplaren.

Exemplaren van bovengenoemde modellen die al op kenteken gezet zijn, mogen gewoon blijven rondrijden. Wel moeten ze een technische aanpassing ondergaan om aan de uitstootnormen te voldoen, aldus ASTRA.

Kijk voor meer informatie op AutoWeek.nl