BMW-modellen die nog niet zijn nagekeken als onderdeel van een grote terugroepactie, mogen niet langer de weg op in Zuid-Korea. In het land is dit jaar een groot aantal auto's van het merk in brand gevlogen.

De maatregel van de Zuid-Koreaanse regering treedt op woensdag in werking, zo schrijven verschillende lokale media. Volgens het Ministerie van Infrastructuur en Transport treft het rijverbod tussen de tien- en twintigduizend voertuigen.

BMW heeft in Zuid-Korea zo'n 106.600 exemplaren teruggeroepen vanwege een groot aantal motorbranden. De meerderheid ervan is inmiddels is nagekeken. Eigenaren die toch de weg op gaan met een nog niet gecontroleerde auto, riskeren een boete van meer dan 7.500 euro.

Ook in Nederland en de rest van Europa moeten modellen van het merk terug naar de werkplaats. In ons land heeft de terugroepactie betrekking tot 6.764 auto's.

In Europa zou het om 323.700 voertuigen gaan. "Eigenaren van deze auto's worden ergens de komende weken gecontacteerd", aldus BMW Nederland.

Storing in EGR-module kan tot brand leiden

Volgens de Nederlandse importeur heeft onderzoek van BMW aangetoond dat een storing in de uitlaatgasrecirculatiemodule "mogelijk kan leiden tot brand in een bepaald aantal dieselauto's op de Europese markt".

Bij de terugroepactie wordt deze EGR-module gecontroleerd en worden eventuele defecte componenten vervangen.

In Europa heeft de terugroepactie niet alleen betrekking op de 5-serie. BMW Nederland zegt dat het gaat om de 3-, 4-, 5-, 6- en 7-serie en de X3, X4, X5 en X6 met een viercilinderdieselmotor die tussen april 2015 en december 2016 geproduceerd zijn.

Daarnaast omvat de terugroepactie de zescilinderdiesels van modellen die tussen juli 2012 en juni 2015 gebouwd zijn.