De Japanse aandelenbeurs is donderdag licht lager geëindigd. Een stijging van de Japanse yen zorgde voor koersdruk. Ook de autofabrikanten stonden onder druk na berichten over onnauwkeurige inspecties op de binnenlandse markt.

Mazda en Suzuki zakten tot dik 6 procent. Volgens het Japanse ministerie van Transport hebben de automakers onjuiste testen uitgevoerd bij de metingen van het brandstofverbruik en emissies.

In een reactie op de aantijgen heeft Mazda laten weten dat er geen sprake is geweest van "ongepaste wijzigingen of vervalsing" van testgegevens. Wel erkent het merk dat er bij 72 van de 1.472 volgens een bepaalde modus geteste auto's testgegevens met "snelheidscontrolefouten" gevonden zijn.

Volgens Mazda zijn deze fouten erin geslopen doordat het systeem niet ingesteld was om automatisch resultaten ongeldig te maken wanneer zich een snelheidsfout voordeed. "En ten tweede hebben de testprocedures de vaststelling van snelheidsfouten overgelaten aan de beoordeling van elke individuele inspecteur."

De fabrikant zegt de testgegevens opnieuw onderzocht te hebben en uit de resultaten van dat onderzoek zou blijken dat er geen effect op het brandstofverbruik en de emissiecijfers was.

Kijk voor meer informatie op AutoWeek.nl