Na een terugroepactie van BMW in Zuid-Korea, waar dit jaar al 27 exemplaren van de 520d in brand zijn gevlogen, roept het merk nu ook in Nederland en de rest van Europa auto's terug naar de werkplaats.  

Het nieuws, dat aanvankelijk door de Frankfurter Allgemeine gebracht werd, is inmiddels bevestigd door BMW Nederland.

In ons land heeft de terugroepactie betrekking tot 6.764 auto's. In Europa zou het om 324.000 voertuigen gaan. "Eigenaren van deze auto's worden ergens de komende weken gecontacteerd", aldus de importeur.   

In Duitsland zelf zouden 96.300 auto's terug moeten naar de dealer voor een reparatie. Hiermee moet worden voorkomen dat ook in dit deel van de wereld motorbranden ontstaan.

De Nederlandse importeur legt uit dat onderzoek van het merk heeft aangetoond dat een storing in de uitlaatgasrecirculatie-module "[...] mogelijk kan leiden tot brand in een bepaald aantal dieselauto's op de Europese markt."

Bij de terugroepactie wordt deze EGR-module gecontroleerd "[...] en eventuele defecte componenten worden vervangen."

Modellen

In Europa heeft de terugroepactie niet alleen betrekking tot de 5-serie. BMW Nederland zegt dat het gaat om de 3-, 4-, 5-, 6- en 7-serie en de X3, X4, X5 en X6 met een viercilinder dieselmotor die tussen april 2015 en december 2016 zijn geproduceerd.

Daarnaast omvat de terugroepactie de zescilinderdiesels bij die modellen die tussen juli 2012 en juni 2015 zijn gebouwd.

BMW-Korea kondigde vorige maand een terugroepactie voor 106.000 auto’s aan voor een inspectie van het uitlaatgasrecirculatiesysteem. Het merk heeft in dat land formeel zijn excuses aangeboden.

Ook de politiek bemoeide zich met de zaak. Viceminister van Transport Sohn Byeong-seok riep BMW-eigenaren op pas weer met hun voertuig de weg op te gaan als het systeem nagekeken is.

Kijk ook op AutoWeek.nl