De ANWB Alarmcentrale hielp in de afgelopen maand in het buitenland 2.300 autobezitters met een lekke band. Dat komt neer op een stijging van 7 procent ten opzichte van juli 2017.

Bijna de helft van de automobilisten had geen reservewiel in de wagen. De meeste meldingen van lekke banden komen uit Frankrijk, Duitsland en België, blijkt donderdag uit gegevens van de ANWB.

Met name in het weekend leidt een lekke band tot veel vertraging. Iemand die bijvoorbeeld in Frankrijk op vrijdagavond een lekke band krijgt, moet er rekening mee houden dat hij of zij pas maandag de reis kan vervolgen.

Dat heeft te maken met de beschikbaarheid van bepaalde bandensoorten en de openingstijden van garages en bandenbedrijven.

Reservewiel

De ANWB adviseert autobezitters altijd een reservewiel mee te nemen op vakantie. Vaak hebben auto's, om gewicht te besparen, niet standaard meer een reservewiel aan boord.

De bond raadt vakantiegangers aan voor vertrek de banden na te lopen op beschadigingen, het profiel te controleren en de banden en het reservewiel op de juiste spanning te brengen.

Lees hier ons overzicht met overige tips voor autovakanties.