Door de staking bij VDL Nedcar is de productie van de autofabriek in Born volledig stil komen te liggen. Medewerkers van de Limburgse fabriek legden donderdagavond het werk voor 48 uur neer om te strijden voor een andere cao. 

Hoeveel mensen aan de staking meedoen, is nog niet precies bekend. Vakbond FNV schat dat 1.900 van de in totaal 7.200 medewerkers eraan deelnemen.

Vrijdag rollen geen auto's meer van de band, bevestigt een woordvoerder van het bedrijf. Omdat VDL auto's in productielijnen produceert, heeft dit gevolgen voor de hele fabriek.

De staking heeft de verhoudingen tussen werknemers en directie op scherp gezet. Personeel klaagde in de aanloop naar de staking over intimidatie door leidinggevenden.

BMW

Directeur Paul van Vuuren waarschuwde op zijn beurt dat de staking de relatie tussen de fabriek en opdrachtgever BMW op het spel zet. Of de afgesproken productiedoelstellingen voor het hele jaar inderdaad in gevaar komen, kon VDL Nedcar niet zeggen.

De werkonderbreking in Born maakt deel uit van een reeks stakingen in de metaalsector. Die begonnen vorige maand nadat cao-onderhandelingen tussen vakbonden en werkgevers op niets waren uitgelopen.

De cao Metalektro geldt voor circa 150.000 werknemers.