Het aantal diefstallen van personenauto's is fors gedaald. In de eerste zes maanden van dit jaar werden 3.643 wagens gestolen, tegen 4.254 in dezelfde periode in 2017. 

Dat is een afname van ruim 14 procent, meldt de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) woensdag.

De afname is volgens het AVc het resultaat van intensieve samenwerking bij de opsporing, blijvende aandacht voor preventie en toenemende connectiviteit van moderne voertuigen. "Dat laatste betekent dat je tegenwoordig gewoon op een app kunt zien waar jouw auto is", legt directeur Titus Visser uit.

Die techniek zorgt er ook voor dat het aantal personenauto's dat na diefstal werd gevonden, is gestegen naar 37,3 procent. In dezelfde periode een jaar geleden gold dit nog voor 34,9 procent van de gestolen wagens.

Ongemak

"We slagen er kennelijk in om een dusdanig ongemak te creëren voor de autodief, dat het minder interessant wordt", stelt Visser. "We zien nu al twee à drie jaar een trend van forse dalingen. Maar deze daling heeft ons wel verrast."

De stichting noemt het opvallend dat er 160 hybride voertuigen werden gestolen. Dat komt neer op een stijging van 77 procent ten opzichte van 2017. Vooral de Toyota-modellen RAV-4 en Auris zijn populair onder autodieven.

Vraag

"Waarom hybrides vaker worden gestolen, is lastig te verklaren. Mogelijk komen er in sommige landen meer van dit soort auto's op de weg, waardoor een vraag ontstaat naar onderdelen. Daar kunnen criminele groepen dan op inspelen", aldus Visser.

Van reguliere personenauto's zijn de Volkswagen-modellen Polo en Golf en de BMW 3er-Reihe populair onder criminelen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!