De afschrijving van dieselauto's valt hoger uit dan verwacht en dat kost autoleasemaatschappijen geld.

Voor Leaseplan betekent dit een tegenvaller van 120 tot 130 miljoen euro, schrijft Autoweek woensdag. Het bedrijf heeft eerder dit jaar een voorgenomen beursgang uitgesteld. Volgens het vakblad is één van de redenen het negatieve sentiment rondom diesels. De Leaseplan-vloot omvat ongeveer 100.000 Euro 5-diesels.

Een aanzienlijk deel van het maandtarief van een leaseauto wordt bepaald door de afschrijving die de maatschappij aan het begin van de looptijd voor een auto inschat.

Doordat diesels met Euro 5 en lager door milieuzones in hun bestaansrecht worden bedreigd, zijn ze moeilijker te verkopen na afloop van het leasecontract. Dat drukt de prijs, waardoor de afschrijving hoger blijkt uit te vallen dan de leasemaatschappij vooraf had berekend.

Waardeverlies

Volgens Automotive worden meer dan 73.000 dieselauto's geleaset waarvoor een gezamenlijk waardeverlies van 162 miljoen euro dreigt. Een bijkomend probleem is dat er heel veel zuinige diesels op de markt komen.

Die waren dankzij 14 procent bijtelling een paar jaar geleden namelijk erg gewild als leaseauto. De grote aantallen van voormalige leaseauto's drukken de prijzen nog verder.

Al met al zit de autoleasebranche flink in de lift, blijkt ook woensdag uit een onderzoek van ING. Verder steeg het aantal leaseauto's afgelopen jaar met bijna 10 procent. De economie trekt aan en daardoor is er weer budget voor nieuwe zakenauto's.