Nederland heeft de meeste laadpalen van alle landen in de Europese Unie. Zo'n 28 procent van de Europese laadpalen staat in ons land.

In Nederland staan in totaal 32.875 oplaadpunten, blijkt uit een onderzoek van de Europese autobranchevereniging ACEA. Op plek twee staat Duitsland (22 procent, 25.000 palen), op drie Frankrijk (14 procent, 16.000 palen) en op vier het Verenigd Koninkrijk (12 procent, 14.000 palen).

Deze vier landen hebben samen 76 procent van alle elektrische laadpunten in de Europese Unie. Qua oppervlakte beslaan die landen samen slechts 27 procent van de totale EU. Dat ziet de ACEA als een probleem.

Ongelijk verdeeld

De Europese autobranchevereniging denkt dat consumenten daardoor worden afgeschrikt bij het kopen van elektrische auto's.

Ter vergelijking: Roemenië is zes keer zo groot als Nederland en heeft slechts 114 oplaadpunten voor elektrische auto's. Dat is niet per se heel gek. Nederland is dankzij de verstedelijking, het vlakke landschap en de korte afstanden zeer geschikt voor elektrische auto's.

Volgende week praat het Europees parlement over CO2-doelen voor auto's en andere voertuigen. Volgens ACEA zijn de klimaatplannen onhaalbaar met deze gebrekkige laadvoorzieningen.

Volgens schattingen van de Europese Commissie zijn in 2025 minimaal twee miljoen laadpalen nodig in Europa. Op dit moment zijn er ongeveer 100.000.