De Amerikaanse president Donald Trump heeft Europese autobouwers via Twitter een enorme importheffing in het vooruitzicht gesteld. 

Trump noemt in het bericht de handelsbarrières en tarieven die in Europa gelden op Amerikaanse goederen. Als die niet snel worden opgeheven, kunnen heffingen van 20 procent volgen, schrijft hij.

De heffing raakt volgens de president alle auto's die vanuit Europa naar de VS komen. ''Bouw ze hier'', voegt hij eraan toe.

Escalatie

Over een eventuele heffing van de VS op Europese auto's wordt al een tijd gespeculeerd. Als die inderdaad wordt doorgevoerd, kan na de eerdere heffingen van 25 procent op staal en 10 procent aluminium gesproken worden van een escalatie van het Europees-Amerikaanse handelsconflict.

Eerder sprak Trump zelfs over de mogelijkheid van een heffing op auto's van eveneens 25 procent. Dat is ook de hoogte van de heffing die hij op Chinese auto's wil doorvoeren.

Op de beurs in Frankfurt daalden de aandelen van autobouwers als BMW, Daimler en Volkswagen tot 2 procent na het nieuws. Deze bedrijven exporteren veel naar de VS, maar hebben daar ook fabrieken waar ze lokaal kunnen produceren.

Personenauto's

Op Europese personenauto's die naar de VS worden geëxporteerd wordt momenteel 2,5 procent importbelasting geheven. Voor vrachtwagens geldt al een tarief van 25 procent.

Omgekeerd rekent de Europese Unie een importheffing van 10 procent op Amerikaanse voertuigen.

Het Amerikaanse ministerie van Handel onderzoekt momenteel of de import van buitenlandse auto's en onderdelen een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid. Dit onderzoek zou eind juli of in augustus afgerond moeten zijn.

Tegenmaatregelen

Het dreigement van Trump komt op de dag dat tegenmaatregelen van de EU in reactie op de Amerikaanse heffingen op Europees staal en aluminium van kracht zijn geworden. Op Amerikaans staal en producten als spijkerbroeken, motoren van Harley-Davidson en pindakaas komen extra heffingen.

Het gaat om exportgoederen uit de VS ter waarde van 2,8 miljard euro.

Verliezers

Het dreigement van Trump is een ''zorgwekkend signaal", zegt VNO-NCW-voorman Hans de Boer. VNO-NCW vreest dat ook de vele Nederlandse toeleveranciers van de automotive sector door de heffingen zullen worden geraakt.

''Dit soort acties kent alleen maar verliezers", zegt De Boer. ''Consumenten, ondernemingen en landen zijn er uiteindelijk allemaal slechter door af."