Tesla haalt een streep door bijna een tiende van zijn wereldwijde personeelsbestand. Die ingreep is nodig om de maker van elektrische auto's eindelijk winstgevend te kunnen maken. Tesla heeft in bijna vijftien jaar nog nooit een jaar met winst afgesloten.

Het bedrijf is wel stormachtig gegroeid. Eind december vorig jaar werkten er ruim 37.500 mensen.

Door de krachtige expansie zijn volgens topman Elon Musk veel dubbelingen ontstaan in bijvoorbeeld ondersteunende functies. Vandaar dat hij nu de bezem door de organisatie haalt.

Ook verlengt Tesla een verkoopdeal met de Amerikaanse doe-het-zelfketen Home Depot niet. Dat heeft eveneens impact op het personeelsbestand. De autobouwer heeft volgens Musk nog wel extra productiemedewerkers nodig.

Tilburg

Tesla heeft onder meer een assemblagefabriek in Tilburg. Het is onduidelijk of de ingreep ook daar gevolgen heeft. Bij Tesla Nederland was niemand bereikbaar voor commentaar.

Het gaat overigens om de uitwerking van een eerder aangekondigde herstructurering. Het aantal banen dat zal verdwijnen, was nog niet bekendgemaakt. Musk stelt dat het betreffende personeel nog deze week op de hoogte wordt gesteld.

Model 3

Volgens de autobouwer heeft de ingreep geen gevolgen voor het halen van de productiedoelen voor Model 3. Deze auto staat te boek als een instapmodel en is bedoeld voor een breder publiek dan andere Tesla's

Door gemiste doelstellingen en de hoge bedragen die nodig waren om de productie van de wagen op orde te krijgen, stond Tesla de afgelopen maanden nog flink onder druk op de beurs.

Beleggers hebben dinsdag positief gereageerd op het nieuws over de reorganisatie. De koers van het aandeel is duidelijk opgeveerd.