Daimler, het moederbedrijf van Mercedes, roept in Europa 774.000 dieselauto's terug vanwege mogelijk gesjoemel met uitstootgegevens. Het Duitse ministerie van Transport heeft opdracht gegeven voor de terugroepactie.

Het gaat om onder meer de Mercedes Vito en de Mercedes C-klasse. Ongeveer een derde van de betreffende auto's rijdt rond in Duitsland, verder zijn geen gegevens over de verdeling per land gegeven en Mercedes-Benz Nederland reageerde niet direct op verzoeken om een toelichting.

Daimler laat weten ''in het hoogste tempo" aan de slag te gaan om de voertuigen te repareren.

De terugroepactie heeft te maken met verdachte testgegevens van de auto's. Net als bijna drie jaar eerder bij branchegenoot Volkswagen zijn de wagens mogelijk gemanipuleerd om schoner te lijken dan ze in werkelijkheid zijn.

Software herkent situaties waarin de auto wordt getest. Daarna treden bepaalde systemen in werking of worden ze juist uitgeschakeld. In bepaalde omstandigheden zou ongemerkt toch te veel schadelijke uitstoot worden geproduceerd.

Schuld

Waar Volkswagen inmiddels lang en breed schuld heeft bekend en al 26 miljard euro aan onder meer boetes en terugroepacties heeft afgetikt, houdt Daimler vooralsnog vol onschuldig te zijn.

Aanklagers hebben inmiddels ook topman Rupert Stadler van Volkswagen-dochterbedrijf Audi in het vizier. Maandag vond een huiszoeking bij hem een andere topmanager van Audi plaats.