Nieuwe dieselwagens met een zogeheten Euro 6-motor voldoen in de praktijk niet aan de Europese normen wat betreft uitstoot van stikstofoxiden (NOx). Dat blijkt uit onderzoek van de non-profitorganisatie International Council on Clean Transportation (ICCT).

Voor de studie zijn in totaal 4.850 verschillende modellen getest. Bij de meest milieuvriendelijke autobouwer zouden Euro 6-diesels nog ongeveer twee keer zoveel stikstofdioxiden uitstoten als toegestaan. Zelfs de slechtste benzinevoertuigen scoorden niet zo slecht.

ICCT is de organisatie die een paar jaar terug bij Amerikaanse autoriteiten aan de bel trok over verdachte uitstootgegevens van Volkswagens. Dat bleek later om de omvangrijke sjoemelsoftwareaffaire te gaan.

De Europese autobrancheorganisatie ACEA vindt de nieuwe studie ''misleidend''. Volgens de branche zou de onderzoeksmethode niet overeenkomen met de wijze waarop uitstoot op de weg tegenwoordig beoordeeld dient te worden.

De studie gaat bovendien niet in op de uitstoot van CO2, zegt de autobranche.

Audi

De Volkswagen Groep heeft in het dieselschandaal overigens een nieuwe tik opgelopen, melden Franse media. Audi moet 60.000 exemplaren van de A6 en de A7 terugsturen vanwege sjoemelsoftware.

De levering van deze modellen was al gestopt na het ontdekken van de fout. De Duitse toezichthouder Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) zou nu hebben besloten alle auto's terug te roepen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!