Donderdag 29 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Alfa

Fiat Chrysler wil fors investeren in Alfa Romeo, met veel nieuwe modellen

Fiat Chrysler Automobiles wil fors investeren in Alfa Romeo. Dat moet in de komende jaren een flinke toename in het aantal modellen opleveren.
Door Nu.nl/AutoWeek

Dat heeft FCA-topman Sergio Marchionne vrijdag bekendgemaakt tijdens een presentatie in Italië.

De nieuwe modellen moeter ervoor zorgen dat Alfa Romeo zijn verkopen de komende jaren ruimschoots ziet verdubbelen. Jaarlijks verkoopt het merk nu 180.000 auto's, dat moet omstreeks 2022 op 400.000 liggen.

Marchionne kondigde aan dat Alfa Romeo de modelnaam GTV terugbrengt. Het merk belooft de komst van een coupé met een 600 pk sterke aandrijflijn. Die aandrijflijn, die volgens Alfa Romeo E-boost (elektrische turbo) krijgt, bestaat zeer waarschijnlijk uit een V6. De auto moet plek kunnen bieden aan vier inzittenden en heeft vierwielaandrijving.

Verder laat Alfa Romeo weten dat het zich bezig gaat houden met modellen met een verlengde wielbasis. In het 'premium mid size'-segment, dat waarin de huidige Giulia opereert, komt een auto met extra centimeters tussen de voor- en achteras. Ook zegt Alfa Romeo met een fullsize sedan te komen, een auto waarover al jaren wordt gespeculeerd. Ook van die nieuwe topsedan, de eigenlijke opvolger van de in 2007 uit productie genomen 166, komt een versie met een langere wielbasis.

Guilietta

De Alfa Romeo Mito, een compact model dat als sinds 2008 op de markt is, krijgt geen opvolger. De grotere Guilietta krijgt wel een opvolger, die binnen nu en vijf jaar op de markt moet komen. Op basis van die auto, die gebruik maakt van een volledig nieuw platform, komt ook een SUV. Daarnaast zegt Alfa Romeo binnen nu en vijf jaar een nieuwe Giulia en een nieuwe Stelvio op de markt te brengen.

Daarnaast wil Alfa Romeo de komende vijf jaar een SUV in een segment boven de Stelvio lanceren. Naast de sportwagen GTV komt een volledig nieuwe 8C, waarmee die in 2009 van de markt verdwenen sportwagen een opvolger krijgt. De nieuwe 8C krijgt een totaalvermogen van ruim 700 pk. De auto moet in minder dan 3 seconden naar een snelheid van 100 km/h kunnen sprinten.

Plug-in Hybride

Alfa Romeo meldt verder dat het zes plug-in hybride-modellen in de pijplijn heeft zitten, auto's die volgens FCA een elektrische actieradius van meer dan 50 kilometer krijgen en in ongeveer vier seconden naar een snelheid van 100 km/h moeten kunnen optrekken.

Diesel heeft geen toekomst meer bij Alfa Romeo, die worden uitgefaseerd. Ook komt het merk met modellen die autonoom (niveau 2 en 3) kunnen rijden.

Schuldenvrij

Fiat Chrysler is aan het einde van juni schuldenvrij. Marchionne zei dat zowel Fiat als Chrysler tientallen jaren geleden heeft onder de schulden.. 

Tijdens de presentatie ontvouwde de Italiaans-Amerikaanse automaker verder nieuwe plannen. Zo zetten Jeep en Maserati in op deels en volledig elektrische voertuigen.

Maserati wil zelfs een merk voor elektrische auto's opzetten onder de naam Alfieri en stopt ook binnen een aantal jaar met dieselmotoren. 

In de Verenigde Staten heeft Fiat Chrysler grote plannen voor zijn pick-upmerk Ram. Dat moet een derde meer verkopen en zo de nummer twee op de Noord-Amerikaanse markt worden.


Lees meer over:

Alfa RomeoJeepMaseratiFiat Chrysler

Aanbevolen artikelen