Het gerommel met kilometerstanden in tweedehandsauto's moet stoppen, vindt het Europees Parlement. Het parlement vraagt de Europese Commissie om het gesjoemel aan te pakken.

Het parlement stemde donderdag met een ruime meerderheid (577 tegen 32) in met een verzoek aan de Europese Commissie om binnen een jaar met voorstellen te komen.

De kilometerstanden moeten volgens het parlement bij iedere garagebeurt worden geregistreerd en eenvoudig met andere EU-landen zijn uit te wisselen. Nederland en België doen dit nu al op deze manier. Bovendien moet het gesjoemel strafbaar worden, meent het parlement.

Het Europees Parlement schat dat bij de helft van alle occasions die over de grens worden verkocht met de teller is geknoeid. "Met z'n allen verliezen we bijna 9 miljard euro per jaar door deze fraude", aldus Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie).

Samen met zijn D66-collega Matthijs van Miltenburg pleit hij ervoor om de Belgische Car-Pass of de Nederlandse Nationale Autopas ook in de rest van de EU in te voeren. Met die passen wordt de kilometergeschiedenis van een auto bijgehouden. Het parlement wijst op het succes hiervan.