Nissan gaat zijn productie in de Noord-Amerika de komende maanden mogelijk met 20 procent terugschroeven.

Dat meldt Nikkei Asian Review op dinsdag.

Medewerkers van Nissan in fabrieken in de Verenigde Staten en Mexico zullen minder gaan werken. Toeleveranciers zijn volgens Nikkei inmiddels op de hoogte gesteld van de plannen, die rond de herfst afgerond moeten zijn. 

Nissan grijpt volgens de berichtgeving naar deze maatregel om de winstgevendheid van zijn activiteiten in de Noord-Amerika te vergroten.

Er wordt voor dit jaar rekening gehouden met een verkoopdaling van 3 procent tot 1,55 miljoen voertuigen in de Verenigde Staten als gevolg van de plannen.

Kortingen

Het Japanse merk heeft de afgelopen jaren vooral ingezet op het vergroten van het marktaandeel in de Verenigde Staten, waar het vorig jaar 28 procent van de wereldwijde verkoop van 5,77 miljoen voertuigen afleverde.

Nissan deed dit door middel van het aanbieden van op haar auto's, gemiddeld tot wel 4.000 dollar per voertuig (3.464 euro). Volgens onderzoeksbureau J.D. Power kwam dit in 2017 neer op 18.6 procent van de nieuwprijs van een auto.

Hierdoor werd er niet alleen weinig aan de nieuwe voertuigen verdiend, de maatregelen gingen tevens ten koste van de merkwaarde van Nissan.

Het gemiddelde aandeel van kortingen in de nieuwprijs van een auto in de Verenigde Staten lag vorig jaar op 10,6 procent.  

Nissan is de op vijf na grootste speler in het land, waar vorig jaar met 17,55 miljoen exemplaren ongeveer 1,8 procent minder auto's werden verkocht.