Dieter Zetsche, de topman van het moederbedrijf van Mercedes-Benz, heeft op maandag verantwoording moeten afleggen voor een terugroepactie van bedrijfswagens, omdat deze mogelijk van sjoemelsoftware voorzien waren.

Dat meldt Reuters op maandag. 

Daimler-topman Zetsche was bij de Duitse minister van Transport Andreas Scheuer vanwege het bevel van de federale transportautoriteit van vorige week om 6.300 exemplaren van de Vito bedrijfswagen terug te halen naar de werkplaats. 

Volgens de toezichthouder voldoen de systemen die de uitstoot van de dieselmotor moeten reguleren niet aan de geldende eisen. 

Het onderzoek van de Duitse tegenhanger van de RDW is volgens een bericht van Der Spiegel onlangs uitgebreid naar aanleiding van concrete aanwijzingen voor de aanwezigheid van illegale software.

Afgelopen vrijdag meldde het tijdschrift dat Daimler als gevolg daarvan mogelijk meer dan 600.000 exemplaren van onder andere de C Klasse moet terug halen. 

De openbare aanklager in Stuttgart, de thuisbasis van Mercedes-Benz, werkt voor het onderzoek naar de praktijken bij het merk samen met de Franse autoriteiten, aangezien de dieselmotoren van de Vito en C Klasse van Renault afkomstig zijn.