De Amerikaanse president Donald Trump gaat onderzoeken of de importtarieven op auto's en vrachtwagens verhoogd kunnen worden. Daarbij wordt gekeken of er vergelijkbare tarieven als bij aluminium en staal ingevoerd kunnen worden.

The Wall Street Journal schrijft woensdag op basis van ambtenaren die in het Witte Huis werken dat de importtarieven kunnen oplopen tot 25 procent.

De Amerikaanse minister van Economische Zaken, Wilbur Ross, belooft dat er een grondig, eerlijk en transparant onderzoek naar het verhogen van de importtarieven op auto's wordt gedaan. "Er zijn aanwijzingen dat de invoer van voertuigen uit het buitenland onze auto-industrie decennialang heeft aangetast", aldus Ross.

Trump liet in een aparte verklaring weten dat kernindustriën zoals auto's en auto-onderdelen van cruciaal belang zijn voor de kracht van de natie.

Europese Unie

In een ontmoeting met Amerikaanse autofabrikanten op 11 mei heeft Trump gezegd dat hij van plan is om de importtarieven op auto's met 20 of 25 procent te verhogen. Hij bekritiseerde daarbij met name de Duitse automakers, die een groot aantal voertuigen naar de Verenigde Staten exporteren.

De verwachting is dat de Amerikaanse president zich op autobedrijven uit de Europese Unie en mogelijk Canada, Mexico en Japan gaat richten. In maart schreef de president in een tweet al dat als de EU van plan is de importtarieven voor Amerikaanse bedrijven te verhogen, hij zal reageren door hogere belastingen op Europese auto's in te voeren.

Aluminium en staal

In 2017 importeerde de Verenigde Staten 8,4 miljoen voertuigen, met een totale waarde van 192 miljard dollar. Zo'n 500.000 daarvan kwamen uit Duitsland. Tegelijkertijd exporteerden de Verenigde Staten bijna 2 miljoen voertuigen wereldwijd, met een waarde van 57 miljard dollar.

Eerder voerde Donald Trump al importheffingen op aluminium en staal in. De Europese Unie is voorlopig vrijgesteld van deze importheffingen. Op 1 juni maakt de Amerikaanse president bekend of deze importheffingen ook voor de EU gaan gelden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!