China is naar verluidt van plan het importtarief voor personenauto's te verlagen van 25 naar 15 procent. 

Dat melden bronnen aan persbureau Bloomberg. Ook wordt het tarief op de invoer van auto-onderdelen verlaagd naar 6 procent, zo werd gemeld op de website van het Chinese ministerie van Financiën.

De verlaging op de invoerrechten volgt kort op het akkoord tussen China en de Verenigde Staten om handelsspanningen tussen de economische grootmachten weg te nemen.

Vooral makers van luxere auto's zullen profiteren van lagere tarieven. Veel van de luxere modellen van bijvoorbeeld Lexus en BMW worden in mindere mate of helemaal niet in China geproduceerd.

Lexus

Het Japanse Lexus, onderdeel van Toyota, was met 134.900 exemplaren vorig jaar het op twee na populairste importmerk in China. Daarnaast heeft het bedrijf, in tegenstelling tot lijstaanvoerders BMW en Mercedes-Benz, geen lokale partner of plannen om ook in China auto's te gaan bouwen.

Automakers roepen al langer om vrijere toegang tot de Chinese markt. China kondigde onlangs nieuwe regels aan die automakers op termijn de mogelijkheid geven meer dan 50 procent van lokale ondernemingen te bezitten.

Top tien

De top tien van de meest geïmporteerde merken wordt gecompleteerd door Toyota, Porsche, Land Rover, Lincoln, Volkswagen, Audi en Mini, aldus de Chinese brancheorganisatie voor autobedrijven.

In totaal werden vorig jaar 1,22 miljoen personenauto's geïmporteerd. 

Van de 51 miljard dollar die met invoer van auto's was gemoeid kwam 13,5 miljard dollar binnen vanuit de VS. Daar zaten ook auto's bij van niet-Amerikaanse producenten als BMW die wel in de VS worden gemaakt.