Kia heeft een nieuwe mild-hybridaandrijflijn gepresenteerd, bestaande uit een dieselmotor en een kleine batterij. 

De dieselmotor wordt tijdens het accelereren bijgestaan door een 0,46 kWh 48-voltbatterij.

De aandrijflijn, door Kia EcoDynamics+ gedoopt, omvat verder een mild-hybrid starter-generator, een elektronisch aangestuurd systeem dat tijdens het accelereren tot 10 kW aan elektrokracht kan leveren.

Tevens is de generator in staat om tijdens het remmen of uitrollen vrijgekomen energie op te slaan.

Kia belooft dat de mild-hybridtechniek voor een tot 4 procent lagere uitstoot kan zorgen op basis van de Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure en een tot 7 procent lagere uitstoot volgens de New European Driving Cycle.

In de tweede helft van dit jaar brengt Kia zijn eerste mild-hybridaandrijflijn op de markt. De Sportage is het eerste model dat met de techniek leverbaar wordt, wat erop duidt dat een facelift voor het model in de planning staat.

Bestaande modellen

De Sportage is de eerste auto met de EcoDynamics+-aandrijflijn, maar zal zeker niet de laatste zijn. Kia meldt dat de componenten dermate compact zijn dat ze in bestaande modellen toe te passen zijn.

De nieuwe Ceed zal in de loop van volgend jaar over de aandrijflijn beschikken en op termijn is de mild-hybridtechniek bij Kia ook toepasbaar op benzinemotoren.

Kia heeft zich tot doel gesteld om in 2025 zestien geëlektrificeerde modellen in zijn aanbod te hebben. Vijf daarvan zijn een reguliere hybride, vijf een plug-inhybride en vijf ervan zijn EV's volgens het bekende recept.

Het overgebleven exemplaar is een auto met een brandstofcel aan boord. Die laatste moet in 2020 al op de weg verschijnen.

Kijk voor meer informatie op AutoWeek.nl