Driekwart van de Amerikanen ziet de aanschaf van een zelfrijdende auto niet zitten. Ruim de helft geeft aan dat ze er nooit gebruik van willen maken.

Dat meldt de Amerikaanse opiniepeiler Gallup op dinsdag. Het onderzoeksbureau ondervroeg volwassenen vorige maand of zij bij het beschikbaar komen van autonome voertuigen de aanschaf of lease ervan zouden overwegen.

75 procent van de ondervraagden geeft aan dit niet te zien zitten. Nog eens 52 procent zegt nooit een zelfrijdend voertuigen te zullen gebruiken.

Voor de groep die niet van autorijden houdt is het driemaal waarschijnlijker dat zij op een zeker moment een zelfrijdende auto zullen bezitten dan voor de groep die graag zelf achter het stuur klimt.

Opleiding

Mensen met alleen een lagereschooldiploma staan ook vaker afwijzend tegenover het bezit van een zelfrijdend voertuig, zo schrijft het onderzoeksbureau. Dat geldt eveneens voor de ondervraagden op het platteland.

Wanneer er alleen naar het gebruik van een zelfrijdende auto gekeken wordt, blijkt volgens Gallup dat van de groep die doorgestudeerd heeft zo'n 58 procent dit gebruik overweegt. Bij de groep met alleen een afgeronde lagereschoolopleiding is dat 41 procent.

Meer mannen (53 procent) dan vrouwen (40 procent) ziet het gebruik van een zelfrijdende auto op termijn wel zitten.

Tot slot schrijft Gallup dat het overgrote deel van de ondervraagden in meer of mindere mate van autorijden houdt. Slechts 21 procent geeft aan niet graag achter het stuur te zitten.

De opiniepeiler geeft dan ook aan dat het voor autofabrikanten en ontwikkelaars van zelfrijdende mobiliteitsoplossingen lastig zal zijn de Amerikaanse automobilist ervan te overtuigen het stuur letterlijk uit handen te geven.