Hino Motors en Volkswagen Truck & Bus, bedrijfsonderdelen van respectievelijk Toyota en Volkswagen, hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten.

De Japans-Duitse samenwerking heeft betrekking op logistiek, verkeersonderzoek en inkoop. Daarnaast gaan Hino Motors en Volkswagen Truck & Bus kijken of er ruimte is voor een partnerschap op technologisch vlak.

De bedrijven willen waar mogelijk samenwerken op het gebied van aandrijflijnen, waaronder hybride en elektrisch, en technologie voor autonoom rijden. Uiteindelijk moeten de aandrijflijnen uitwisselbaar worden.

De CEO van Hino Motors, Yoshio Shimo, denkt dankzij de samenwerking beter te kunnen inspelen op ontwikkelingen rondom e-commerce.

Andreas Renschler, de topman van Volkswagen Truck & Bus, ziet vooral voordelen in de naamsbekendheid en de marktpositie van de nieuwe partner in Azië.

Hino Motors verkocht vorig jaar ongeveer 170.000 voertuigen, waarvan 70 procent in Azië.

De Duitsers zijn met de merken MAN, Scania en Volkswagen Caminhões e Ônibus goed vertegenwoordigd in Europa en Brazilië. Volkswagen Truck & Bus heeft daarnaast in Navistar een partner in Noord-Amerika.

Volkswagen Truck & Bus verkocht in 2017 ongeveer 205.000 voertuigen.