Automaker Tesla heeft zijn productiedoelstelling voor de nieuwe Model 3 niet gehaald. Het Amerikaanse bedrijf vervaardigde afgelopen week 2.020 elektrische voertuigen van dat model.

Tesla had eerder aangegeven dat dat er aan het einde van het eerste kwartaal 2.500 per week moesten zijn. Er werden in het eerste kwartaal 9766 Model 3's gebouwd.

Er lopen nu per week wel meer Model 3's van de band dan de twee andere modellen van het bedrijf samen, de Model S en de Model X.

In totaal maakte Tesla in de eerste drie maanden van het jaar 34.494 auto's, een stijging van 40 procent ten opzichte van de laatste drie maanden van 2017. Tesla geeft aan dat de eerder genoemde doelstelling van 5.000 gebouwde Model 3's per week halverwege het jaar nog altijd haalbaar is. 

In het derde kwartaal kan dan een productievolume worden bereikt waarbij het bedrijf een positieve kasstroom haalt. Daardoor hoeft Tesla dit jaar geen extra geld op te halen, waar analisten wel op speculeerden.

Onderuit

Het bedrijf van topman Elon Musk ging afgelopen week stevig onderuit op de beurs. Aanleiding was een afwaardering en een kritisch analistenrapport dat stelde dat Tesla door zijn geld heen raakt.

Ook een dodelijke crash met een auto van het type Model X zorgde voor spotlights op het bedrijf.

Afgelopen weekeinde berichtten verschillende media dat Musk zijn directeur productie Doug Field aan de kant zou hebben geschoven. Musk ontkende dat vervolgens via berichten op Twitter. Op datzelfde sociale medium had Musk zondag bij wijze van 1 aprilgrap geschreven dat Tesla failliet was.