De Amerikaanse president Donald Trump is van plan milieuregels voor de autosector die onder zijn voorganger Barack Obama zijn ingesteld, deels terug te draaien. De aankondiging is een overwinning voor de auto- en oliebedrijven.

Het gaat om regels voor personenauto's en lichte pick-uptrucks die tussen 2022 en 2025 gebouwd worden.

Obama wilde dat nieuwe auto's zuiniger zouden worden en de helft minder brandstof zouden slurpen. Daarmee moest de uitstoot van broeikasgassen worden teruggebracht.

Overheidsorganisatie Environmental Protection Agency (EPA), die sinds de komst van Trump, onder leiding van Scott Pruitt staat, heeft aangekondigd de regels aan te passen.

"De beslissing van de EPA onder Obama was fout", zo liet Republikein Pruitt weten. De regelgeving zou politiek gekleurd zijn en gebaseerd op onjuiste aannames.

Oliewinning

Het besluit de milieuregels terug te draaien, past bij het beleid van de president op het gebied van milieu en energie. Zo gaf Trump eerder dit jaar al te kennen vrijwel alle wateren voor de kust van de Verenigde Staten open te willen stellen voor oliewinning. 

Trump heeft sinds zijn aanstelling al meerdere klimaatregels van Obama teruggedraaid. De president zei vorig jaar al niet in bio-energie te geloven. Onder de leiding van de miljardair zijn de Verenigde Staten in juni ook uit het klimaatakkoord van Parijs gestapt, wat de regering op veel internationale kritiek kwam te staan.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!