Automerken willen het aantal vrouwelijke verkopers zo graag omhoog brengen dat ze soms nepvacatures verzinnen om ze binnen te lokken. Dat blijkt uit een reportage van de NOS.

Opel vertelt een vacature te hebben geplaatst voor Jade, een verzonnen bedrijf in lifestyle en design. Daar kwamen 41 reacties van vrouwelijke sollicitanten op, tegen acht op precies dezelfde vacature waarin het bedrijf zich kenbaar maakte als Opel.

Pas tijdens het sollicitatiegesprek kregen de vrouwen te horen dat ze eigenlijk bij Opel solliciteerden. Zeven van hen zijn door naar de tweede ronde.

Opel zegt er de komende jaren bewust naar te streven het aantal vrouwelijke verkopers te vergroten. Volgens het bedrijf zijn in de showroom tegenwoordig andere vaardigheden nodig dan vroeger: ''Meer inleving en persoonlijk contact.''

Ook Renault wil meer vrouwen in de verkoop. "De belangrijkste reden om een Renault te kopen is het design", zegt een woordvoerster. ''En daar past beter een vrouw bij. We willen in ieder geval een gezonde mix van mannen en vrouwen in de showroom.''