De dreigende inrijverboden voor diesels in Duitse steden blijven niet zonder gevolgen. De prijzen van gebruikte auto's met dieselmotor staan onder druk en ook nieuwe diesels zouden met korting de deur uit gaan.

Het blad AutoBild meldt dat diesels met een Duits kenteken momenteel veel waarde verliezen.

Het verlies zou zelfs zo heftig zijn dat Duitse Volkswagen-dealers voor hun voortbestaan moeten vrezen, zo tekent het blad op uit de mond van een vertegenwoordiger van een branchevereniging voor Volkswagen- en Audi-dealers.

De negatieve berichtgeving omtrent de inzetbaarheid van diesels in de nabije toekomst maakt potentiële kopers angstig. Dat wordt opgevangen door garanties te geven voor een restwaarde, maar als de auto's dat geld bij inruil niet waard blijken te zijn, komt het verlies voor rekening van de betreffende dealer.

Waardeverlies

De autobouwers schatten dat de waarde van diesels die niet aan de Euro 6-norm voldoen tot 15 procent zal dalen in Duitsland als gevolg van het besluit dat steden een inrijverbod mogen opleggen voor deze auto's.

Eerder deze week werd al duidelijk dat Hamburg de daad bij het woord voegt, terwijl Stuttgart en veel andere steden dreigen te volgen.

De universiteit van Duisburg-Essen schat het waardeverlies in absolute cijfers in en stelt dat een drie jaar oude diesel nu zo'n 2.000 euro minder waard is dan voor de dieseldiscussie.

Naar verluidt krijgen Duitsers zelfs op nieuwe diesels, die wel aan de Euro 6-norm voldoen, al korting aangeboden.

Kijk voor meer informatie op AutoWeek.nl