Kia heeft de nieuwe Ceed gepresenteerd, de Zuid-Koreaanse tegenhanger van de Volkswagen Golf. Het model is breder en lager geworden.

De nieuwe Ceed meet 4,31 meter in lengte. Het model is daarmee net zo lang als zijn voorganger.

Wel is de Ceed 2 centimeter breder en 2,3 centimeter lager dan voorheen, wat de hatchback een dynamischer uiterlijk geeft. De bagageruimte is met 395 liter 15 liter groter dan die van de vorige Ceed.

Ook het interieur is compleet nieuw. Kia zegt betere materialen te hebben toegepast en monteert een 5-, 7-, of 8-inch groot infotainmentscherm. De grootste variant ondersteunt ook navigatie.

Een verwarmde voorruit staat op de optielijst, evenals een inductielader voor smartphones en verwarmbare en geventileerde voorstoelen. Een verwarmbare achterbank is een optie.

Veiligheid

Kia levert de nieuwe Ceed met een groot aantal veiligheidssystemen. Zo kan de auto, zij het tegen meerprijs, op de snelweg tot een snelheid van 130 kilometer per uur zelfstandig accelereren, remmen en sturen. Wel moet met de bestuurder de handen aan het stuur laten.

De Ceed is de eerste Kia in Europa die met dit Lane Following Assist gedoopte systeem beschikbaar komt.

Standaard levert Kia de Ceed met een vermoeidheidswaarschuwing en een noodremsysteem met voetgangersdetectie.

Motoren

De internationale motorenlijst begint met een 99 pk sterke 1,4-liter viercilinder benzinemotor. Daarboven zet Kia de bekende 120 pk sterke 1.0 T-GDi en een 140 pk sterke 1.4 T-GDi. Tussen die 1.0 en 1.4 zet Kia nog een atmosferische 1.6 GDi, die 132 pk levert.

De 120 pk sterke 1.0 T-GDi en de 140 pk sterke 1.4 T-GDi zijn de enige benzinemotoren die naar Nederland komen.

Dieselrijders hebben de keuze uit een 115 of 136 pk sterke versie van een nieuwe 1.6 CRDi-motor.

Schakelen geschiedt middels een handgeschakelde zesbak of een zeventrapsautomaat. Die laatste is alleen op de 1.4 T-GDi en de 1.6 CRDi te krijgen.

Kijk voor meer foto's op AutoWeek.nl