Het Turkse parlement buigt zich over een wetsvoorstel om belasting te gaan heffen op elektrische auto’s. Deze zijn nu nog, net als in Nederland en veel andere Europese landen, vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting. 

Dat meldt de Turkse krant Hürriyet. Volgens het voorstel zou het belastingtarief voor elektrische auto's op 25 procent van het bedrag voor benzine- en dieselauto's komen te liggen.

Sinds 1 februari wordt de motorrijtuigenbelasting in Turkije niet alleen meer op basis van bouwjaar en motorinhoud vastgesteld, maar wordt ook de nieuwprijs van het voertuig meegewogen.

Hiermee is de weg vrijgekomen voor belasting op elektrische voertuigen in het land. Ook motorfietsen, bedrijfsauto's en vrijetijdsvoertuigen vallen onder het nieuwe voorstel.

In Nederland hoeft tot en met 2020 geen motorrijtuigenbelasting over volledig elektrische voertuigen betaald te worden. Met deze maatregel wil de regering de verkoop van dergelijke auto's stimuleren.

In Oostenrijk, Bulgarije, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Italië, Portugal, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk zijn vergelijkbare regels van kracht.